Op het Griekse eiland Kreta ging het gastronomische team van Kasteel Walburg op zoek naar de echte traditionele olijfboer, voor de productie van hun met zorg geselecteerde olijfolie “Kasteel Walburg”.
De Kretenzers staan immers bekend voor het kweken van de fijnste olijven, en vooral ... het nog steeds ambachtelijk persen van de lekkerste olijfolie, zoals ze het leerden van hun grootouders en overgrootouders.
Het resultaat is een absoluut gezonde en koudgeperste extra virgin olie, met de typische rijke en zachte smaak van de echte Kretenzische olijven.
Kasteel Walburg koos heel bewust Kreta als importland. Er groeien meer dan 30 miljoen olijfbomen op het Griekse eiland. In het paleis van Knossos dateert een olijfperskamer al vanuit de Minoïsche periode, zo’n 3.500 jaar voor onze tijdsrekening. Voor de Kretenzers is olijfolie hun kostbaar levenselixer, een anti-ver- ouderingsmedicijn dat de natuur de bevolking schonk. Maar al te graag verwijzen ze naar de tachtigjarige Krentzische boer en zijn 100-jaar oude moeder als levend bewijs ervan.
De Kretenzers eten de meeste olijfolie dan waar ook in de wereld. Het mediterraan en warm klimaat en een minimale luchtvervuiling, in combinatie met de van oudsher strikte regels voor de verzorging en het persen van de olijven, zijn de belangrijkste factoren waarom de olijfolie uit Kreta zo extra gezond is. Ook het traditionele Kretenzische dieet laat enkel olijfolie toe in plaats van boter of andere oliën.
In Kasteel Walburg kan je aan tafel de geselecteerde Kretenzische olijfolie alvast proeven en smaken. De olijfolie is bovendien ook in het restaurant te koop in fles of blik.